Вони загинули за Україну

Вони загинули за Україну

На Аскольдовій могилі український цвіт…
Бібліотекар Смолінської бібліотеки №1 Наталія Сизранова та педагог-організатор Смолінського НВО Аліна Ортюкова для учнів 7-А класу провели тематичну годину «В серцях людських не вмерли Крути, вони проклали у майбутнє шлях» . 
Саме ті героїчно-трагічні події столітньої давності , які відбулися в морозні січневі дні 1918 року під селищем Крути , що за 130 кілометрів від Києва, на довгі роки стали одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Тоді на захист молодої Української Республіки виступили 300 зовсім юних добровольців з числа студентів київських ВУЗів та бійців вільного козацтва. Це був цвіт тодішньої української патріотичної молоді, цвіт молодої нації. Вони назавжди залишилися молодими, поклавши буйні голови в нерівній боротьбі. На заході прозвучали поезії «На Аскольдовій могилі…» П. Тичини, «На могилах» О.Тарнавського, «Крути» М. Лавренка та ін.. Бій під Крутами – це і тріумф, і трагедія. У ньому переплітається і біль, і смуток, і гордість за молодих юнаків. Доречними стали слова І.Дзюби «У людини високого ідейного та духовного тонусу є щось вище за саме життя – це мета цього життя, це її ідеали, принципи, це честь і гідність, і вона (людина) може віддати за них своє життя».
Напередодні в Смолінській бібліотеці №1 для всіх бажаючих пройшов пізнавальний кінозал «Пам’ятаємо про Крути», присвячений далеким подіям на невеликій станції Крути 29 січня 1918 року. До перегляду документального фільму «Крути – молода кров» з серії «Україна – забута історія» долучились користувачі бібліотеки. Після перегляду фільму всі присутні дійшли до висновку: не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність , поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.