Зарахування періодів служби до страхового стажу

Зарахування періодів служби до страхового стажу

Найбільш популярним  серед населення дистанційним сервісом Пенсійного фонду України є формування довідки про загальний трудовий та страховий стаж та дані про нараховану заробітну плату (дохід або грошове забезпечення), які можна отримати засобами вебпорталу ПФУ.

Найчастіше громадяни просять роз’яснити порядок обчислення страхового стажу за даними системи персоніфікованого обліку особам із числа військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу.

Одним із джерел формування інформаційної бази системи персоніфікованого обліку є відомості, які надходять у складі звітності, що подається підприємствами, організаціями, установами, починаючи з 2000 року.

Проте, індивідуальні відомості про суми нарахованого грошового забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу  подаються до системи персоніфікованого обліку починаючи з червня 2016 року (з дати набрання чинності наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 № 441). Таким чином, персональні дані про суми нарахованого грошового забезпечення щодо зазначених категорій осіб з 2000 року по травень 2016 року в Реєстрі застрахованих осіб на сьогодні відсутні.

З метою врегулювання даного питання окремою постановою Уряду (постановою Кабінету Міністрів  України від 21.08.2019 № 770) затверджено порядок подання до Реєстру застрахованих осіб відомостей про осіб, які отримували грошове забезпечення у період з 2000 року по 2016 рік.
Пенсійний фонд України наразі опрацьовує порядок передачі Державною податковою службою України інформації з податкового розрахунку сум доходу  осіб із числа військовослужбовців, поліцейських,  осіб рядового і начальницького складу за забезпечення  за  2000-2016 роки.

Начальник Маловисківського
відділу обслуговування громадян
(сервісного центру) управління
обслуговування громадян
Ольга БОНДАРЬ