НАСІННИЦЬКІ ЖНИВА: ЩО ПОТРІБНО ВРАХУВАТИ?   

НАСІННИЦЬКІ ЖНИВА: ЩО ПОТРІБНО ВРАХУВАТИ?   

Настав найбільш відповідальний етап у технології вирощування ранніх зернових культур – збирання врожаю з насінницьких посівів. Головна вимога при проведенні даного заходу – зібрати біологічний урожай при мінімальних втратах, зберігши високі посівні якості насіння.

В умовах сьогодення для багатьох сільгосптоваровиробників проведення жнив є справжньою «битвою за врожай», тому як ніколи важливо зберегти кожну насінину.

Реалії воєнного стану для аграріїв це – відсутність механізаторів та комбайнерів в більшості господарств, високі ціни на паливно-мастильні матеріали, нестача обігових коштів пов’язаних з неможливістю реалізувати минулорічне збіжжя.

Враховуючи зазначене та з метою вибору способу збирання (однофазного чи двофазного) спеціалісти з насінництва управління фітосанітарної безпеки рекомендують перед збиранням насіннєвих ділянок, насамперед, оцінити їх стан врахувавши соломистість, забур’яненість та полеглість.

В умовах сьогодення менш затратним є пряме комбайнування. Його застосовують при рівномірному дозріванні насіння, низькорослих та відносно чистих посівах та повній стиглості насіння, а також за несприятливих погодних умов.

З метою запобігання видового і сортового засмічення та збереження високих посівних якостей насіння під час його збирання необхідно вживати наступних заходів:

– починати збирання з обкосів на ширину захвату комбайну, а намолочене при цьому збіжжя використати на товарні цілі;

– контролювати ступінь травмування насіння, а для цього обмолот слід проводити на понижених швидкостях, обороти барабана та зазори молотильних агрегатів комбайна повинні бути відповідно відрегульовані;

– перевозити насіння від комбайна тільки закріпленим за ним транспортом, полем де посіяний даний сорт;

– комбайни і транспорт ретельно очищати після закінчення збирання на цьому ж полі, використовуючи компресор;

– насіння, яке надходить на тік від комбайнів, розміщувати слід таким чином, щоб запобігти змішуванню з іншими сортами та культурами;

– в короткі терміни провести первинну очистку, адже очищення насіннєвого матеріалу від зелених частин рослин або бур’янів та інших решток, що підвищують його вологу, дасть змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.

Подальше очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних пересувних машинах, потокових лініях, насіннєвих комплексах. При цьому потрібно дотримуватися наступних технологічних режимів: не допускати перевищення швидкості руху робочих органів; максимально скоротити транспортувальну систему; не допускати падіння насіння з великої висоти; не допускати збільшення кількості пропусків насіння через очисні машини; правильно добирати решета.

Враховуючи, що насіння озимих культур використовується на посів в рік його збирання та відсутність вільних місць в складах у зв’язку з накопиченням продукції на даний час, рекомендуємо кожну партію очищеного насіння засипати в різні ємкості (контейнери, мішки, бігбеги різної місткості тощо) з обов’язковою ідентифікацією партії та складувати на критих токах (площадках).

Підготовлене насіння повинно пройти обов’язкову перевірку посівних якостей.